Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Personenwagen 810 van das Decauville Spoorweg Museum - DSM

copyright foto J. Keppels

HerstellerCravens Railway Builders Sheffield England Carriage & Wagon Co Ltd / Frateur, Boom (?) / Oving-Spoor, Hendrik Ido Ambacht
Baujahr1941 / 1975
Spurweite700 mm
StandortDepot Lelystad
Betriebsfähigkeit.ja
Achsfolge2'2'
Antrieb
Urspr. EigentümerWar Department UK ? / Onbekende bestemming belgië ? / Frateur, België ? / Safaripark Beekse Bergen / Autotron, Rosmalen / Museum Steenfabriek "De Werklust"
      
This text is not yet available in English

Dit rijtuig is gebouwd uit een rongenwagen welke zijn gebouwd voor het Engelse leger (War Department) in de tweede wereldoorlog. Of de wagens op het vaste land van europa hebben dienst gedaan is onbekend. Een aantal wagens is in België beland en waarschijnlijk, samen met een aantal Moës diesellocomotieven vanuit België door Safaripark Beekse Bergen aangekocht. Beekse Bergen exploiteerde een kort lijntje door een bos op het safaripark terrein. Waar de wagens tot personenwagens zijn omgebouwd is niet bekend, mischien al in België, wellicht bij smalspoorhandelaar Frateur, die meerdere van dit soort wagens en diverse tweedehands  Moës locomotieven in de voorraad had. De wagens waren voorzien van geremde Hudson onderstellen.

Nadat het lijntje van de Beekse Bergen was opgedoekt zijn de wagens verhuisd naar het Autotron te Drunen. Oving Spoor heeft de rijtuigen omgespoord van 600 mm naar 700 mm, waarbij de originele 600mm onderstellen zijn vervangen door Oving gebouwde onderstellen en assen. Daarbij is luchtremwerk aangebracht. In Losser is tenslotte de dakopbouw in 2006 met 15 cm verlaagd.

 

Links

Daten verwalted durch:
Arnoud Bongaards, email: decauville_nl(a)yahoo.com
Ersetzen Sie (a) durch @, dies ist aus Spamschutzgründen erforderlich.