Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Topobjekten von Museumstoomtram Hoorn-Medemblik (SHM)

Copyright Wouter Adriaanse

De Gooische Moordenaar GS 18 Leeghwater


Slingerend door het prachtige West-Friese landschap rijdt de 'Gooische Stoomtram', getrokken door de in 1921 gebouwde vierkante tramlocomotief GS 18 'Leeghwater'. Oorspronkelijk werd de GS 18 ingezet op de tramlijnen van de Gooische Stoomtram, onder andere vanaf Amsterdam Weesperpoortstation naar Diemen, Muiden, Laren en Hilversum. Het traject ging dwars door dorpjes, waarbij er nogal eens een ongeluk gebeurd. De bijnaam was ook niet voor niets 'Gooische Moordenaar'

De GS 18 is van zeer grote Cultuur Historische waarde en is een van de weinige originele representanten van de honderden vierkante tramlocomotieven die, verspreid over geheel Nederland en bij diverse stoomtrammaatschappijen, dienst hebben gedaan. De locomotief is het Register Railmonumenten beoordeeld met een A-status.

Klik hier voor meer info over de GS 18

Copyright Wouter Adriaanse

Nederlands bekenste loc: NS 7742 Bello


De stoomtramlijn Alkmaar-Bergen aan Zee is een van de bekendste in ons land. Nog bekender waren de locomotieven die over deze lijn reden: 'Bello'. De in 1914 gebouwde NS 7742 is een van deze roemruchtige locomotieven, maar slecht de enige die bewaard is gebleven. Naast de NS 7742 zijn ook twee authentieke rijtuigen van deze tramlijn bewaard gebleven. Na de restauratie van deze rijtuigen kan een originele 'Strandtram' worden gevormd.

De NS 7742 is van grote Cultuur Historische waarde en is beoordeeld met een A-status in het Register Railmonumenten.

Klik hier voor meer info over NS 7742 Bello