Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Other 951 - Weegwagen van the Decauville Spoorweg Museum - DSM

ManufacturerE&T Fairbanks & Co., Kansas City (USA)
TypeWeegwagen met balans
Year build1890 (ca.)
Gauge1000 mm
LocationDepot Lelystad
Ready for service?ja
Classification2
Traction details
Orig. ownersMachinefabriek 'De Hollandsche IJssel'
      
Diese Tekst ist leider nicht im Deutsch verf├╝gbar

FABRIKAAT


De fabrikant Fairbanks is een wereldwijd bekende bouwer van weegschalen gevestigd in de USA. Vanaf 1830 bouwt men allerhande type weegschalen die wereldwijd verkocht worden.


TYPE


In de catalogus van Fairbanks worden deze schalen als Portable Platform Scale aangeboden. Feitelijk is het een min of meer standaard grote weegschaal die vroeger veel bij de spoorwegen op perrons en in de industrie werd toegepast. De bijzonderheid is dat deze op spoorwielen is gemonteerd. De spoorwijdte is 1000mm. De weegvloer is afneembaar en beschikt daarvoor over hijshaken. Op de wagen staat 'Fairbanks Patent Rolling Mill' ingegoten.


GESCHIEDENIS


De wagen werd gebruikt voor het wegen van allerhande materialen in de fabriekshallen van 'de Hollandsche IJssel'. Op het terrein en in de loodsen en hallen lag een meterspoornet wat bij een bezoek aan de Hollandsche IJssel in 1995 niet meer in gebruik was. We vonden de weegwagen buiten in de struiken.


HUIDIGE STAAT / TOEKOMST / MUSEALE STATUS


Deze unieke wagen is geconserveerd in de staat waarin ze gevonden is. De wagen is -alhoewel door de tand des tijds aangetast- nog geheel origineel. Als zodanig is de wagen een uniek museumstuk met een geschatte leeftijd van over de 100 jaar.

Links

Data maintained by:
Arnoud Bongaards, email: decauville_nl(a)yahoo.com
Please substitute (a) for @, this is an anti-spam measure