Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Topobjects from Museum Buurtspoorweg (MBS)

SS 657 op 04-10-2005 te Bko Foto copyright Frank Noordink

Dit is met recht de trots van de MBS. De SS 657 is de oudste, in Nederland gebouwde, rijvaardige loc in ons land. De MBS kikker werd in 1901 gebouwd door de Machinefabriek Breda onder nummer 170.

In het begin van de vorige eeuw kreeg de Staatsspoorwegen behoefte aan sterkere rangeerlocomotieven. Men liet bij de Machinefabriek Breda 10 locomotieven bouwen. Door de Centrale werkplaatsen te Tilburg en Zwolle werden de vervolgseries. Men deelde de locomotieven in in de SS-serie 650-680.
De kleur van de locomotieven was gifgroen met een zwart-wit biezenpatroon op de tenderbakken, cilinders en achterzijde van het machinistenhuis. De locomotieven kregen al snel de bijnaam Kikker door het springerige gedrag tijdens het rijden. Bij de vorming van de Nederlandsche Spoorwegen in 1918 werd de serie in gedeeld in de NS-serie 8100.

Dit is de eerste uit een serie van tien locomotieven. Ze zijn speciaal ontworpen en gebouwd ten behoeve van het goederenvervoer op de overgebleven interlokale stoomtramlijnen in Friesland, Groningen en het Westland. Toen in de jaren zestig van de vorige eeuw het vervoer per vrachtauto sterk opkwam, de steenkolen door aardgas werden verdrongen en vele laad- en losplaatsen en ook vele lokale goederenlijnen gesloten werden, werd ook de inzet van deze locserie in bovengenoemde diensten overbodig. Daarop hebben ze nog een aantal jaren rangeerdiensten verricht vanuit de depots Feijenoord en Zwolle. De meeste locs gingen in 1971 en 1972 vervolgens naar de sloper, behalve de 451. Ze ontsprong de dans en werd in 1972 aan MBS verkocht. Aan NS 451 is de hoogste status (A-status) toegekend in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed. Ze staat geregistreerd onder registernummer 082.