Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Alle data over het Nederlandse Museummaterieel

Foto van een vriendelijke man van Museum Werklust te Losser die U welkom wuift.

Welkom bij de site over het Nederlandse museummaterieel.

Deze site wordt gemaakt door een onafhankelijke groep spoorwegliefhebbers met als doel om al het spoorwegmaterieel dat wordt gebruikt door de spoormusea bij elkaar op een site te zetten in een doorzoekbare database.

Op deze manier ontstaat een overzicht van al het behouden gebleven spoorwegmaterieel.

Deze site is een niet-commercieel initiatief en wordt door meerdere beheerders gemaakt en onderhouden. Elke beheerder is verantwoordelijk voor zijn eigen gedeelte, en als u wilt weten wie wat beheert kunt u links in het menu klikken op "Over de NMMD".

Uiteraard waarderen wij op- of aanmerkingen en aanvullingen op de site en de inhoud enorm, en als u ons een mailtje stuurt krijgt u altijd antwoord.

Topobject van de Gelderse Smalspoor Stichting (GSS)

topobject topobject
Deze Diema loc van het type DS14 heeft jarenlang lange turftreinen getrokken voor de Purit Mij in Klazienaveen, voordat deze loc terecht kwam bij de Gelderse Smalspoor Stichting (GSS) te Heteren.

In 2000 is deze loc uitgeleend aan steenfabriek 'Randwijk' in verband met een defect aan de dieselloc van de fabriek. Hier werd de loc dagelijks gebruikt voor het aanvoer van klei op de manier zoals dat tot in de jaren 80 gebruikelijk was in Nederland. Daarmee is deze loc de laatste actieve smalspoorloc voor de aanvoer van klei in de Nederlandse grofkeramische industrie.

Sinds 2005 is de GSS gehuisvest op het terrein van steenfabriek 'Randwijk' en bezig met het opbouwen van een smalspoormuseum wat in het teken staat van de baksteenfabricage. Deze Diema loc is daamee dus te zien op de authentieke locatie.

Voor meer informatie over de GSS kijk onder het kopje: 'Industrieƫle smalspoormusea' of direct op de GSS website www.smalspoor.nl

 
Totaal 1829 objecten.