Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Alle data over het Nederlandse Museummaterieel

Foto van een vriendelijke man van Museum Werklust te Losser die U welkom wuift.

Welkom bij de site over het Nederlandse museummaterieel.

Deze site wordt gemaakt door een onafhankelijke groep spoorwegliefhebbers met als doel om al het spoorwegmaterieel dat wordt gebruikt door de spoormusea bij elkaar op een site te zetten in een doorzoekbare database.

Op deze manier ontstaat een overzicht van al het behouden gebleven spoorwegmaterieel.

Deze site is een niet-commercieel initiatief en wordt door meerdere beheerders gemaakt en onderhouden. Elke beheerder is verantwoordelijk voor zijn eigen gedeelte, en als u wilt weten wie wat beheert kunt u links in het menu klikken op "Over de NMMD".

Uiteraard waarderen wij op- of aanmerkingen en aanvullingen op de site en de inhoud enorm, en als u ons een mailtje stuurt krijgt u altijd antwoord.

Topobject van Werkgroep Loc 1501 / Stichting Klassieke Lokomotieven

topobject topobject
Loc NS 1501 begon zijn spoorse carrière als loc 27003 'Diana' bij British Railways, de Britse spoorwegen. Deze locserie is gebouwd bij Gorton Works/ Metropolitan Vickers, weegt dienstvaardig 97 ton, is 18,10 m lang en telt zes aangedreven assen. Op 8 mei 1970 begon de BR 27003 aan zijn tweede carrière, nu niet in Groot-Brittannië, maar in ons eigen land bij de NS, dat de locserie in 1969 had aangeschaft omdat er door Spoorslag '70 meer locs nodig waren. Na een grondige revisie in de Hoofdwerkplaats Tilburg kwamen de locs in dienst.
In juni 1986 ging de 1501 buiten dienst. Niet veel later werd de loc door de Werkgroep 1501 geadopteerd en werd de 1501 museumloc. Bij de Werkgroep heeft de 1501 in het geel/grijs en in het zwart gereden, en is de 1501 één van de drie museaal bewaarde locs serie 1500 (er zijn ook twee 2 locs bewaard in Engeland, de 1502 en 1505).

 
Totaal 1998 objecten.