Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Andere 955 - Draaiplateaulorrie van het Decauville Spoorweg Museum - DSM

FabrikantDu Croo & Brauns, Amsterdam
TypeDraaiplateauwagen, magazijnwagen. Met Ducrobra fabrieksplaat
Bouwjaar1920 (ca.)
Spoorwijdte700 mm
StandplaatsDepot Lelystad
Bedrijfswaardignee
Asindeling2
Oorspr.eigenaarsHandelsonderneming P. v/d Marel
      

DU CROO & BRAUNS - AMSTERDAM (NL)


In 1906 start de in Surabaja geboren ir. E.A. Ducroo in een eenvoudige loods te Amsterdam de bouw van smalspoormaterieel. In 1908 start hij een samenwerking met P.J.C. Brauns en de firmanaam veranderd in de N.V. Du Croo & Brauns. Later word de naam veranderd in Constructiewerkplaatsen, v/h Du Croo & Brauns. Producten als lorries en wagens worden onder de handelsnaam DUCROBRA aangeboden.

De in 1917 opgerichte dochtermaatschappij N.V. Machinefabriek Du Croo & Brauns te Weesp legt zich toe op de bouw van locomotieven. Veel materieel wordt naar Indie verscheept.


TYPE


Dit soort draaiplateaulorries werden vaak gebruikt in magazijnen. Om lange ladingen door kleine ruimtes te kunnen vervoeren gebruikte men de draaiplateaus om zich door alle bochten te wringen. De wagen bezit rongenhouders voor het insteken van palen of ijzeren rongen. De gesmeedde koppelhaken aan deze wagens doet vermoeden zij geschikt waren voor paardetractie.

Bijzonder is de aanwezigheid van de bekende driehoekige Du Croo & Brauns fabrieksplaat.


GESCHIEDENIS


Ze werden aangetroffen in een grote stapel lorries op het terrein bij handelsonderneming P. v/d Marel en aangekocht. Over de geschiedenis van deze wagens is verder helaas niets bekend.....


HUDIGE STAAT / TOEKOMSTPLANNEN / MUSEALE STATUS


Nadat er al twee wagens van hetzelfde type opgeknapt waren is besloten deze wagen zoveel mogelijk in de huidige authentieke staat te behouden.

Links

Data beheerd door:
Arnoud Bongaards, email: decauville_nl(a)yahoo.com
Vervang (a) door @, dit is een antispam maatregel.