Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Begeleidingswagen NS Dg 2696 van Stichting Het Nederlands Spoorwegmuseum (SpM)

copyright foto B. Peihak

FabrikantNoord-Nederlandsche Machinefabriek, Winschoten
TypeDg serie 2421 - 2700
Bouwjaar1958
Spoorwijdte1435 mm
StandplaatsBlerick
Bedrijfswaardignee
Status NRRB
Gewicht8,8 ton
Lengte o/b8,420 m
Asindeling2
Max. snelheid80 km/h km/h
Oorspr.eigenaarsNederlandse Spoorwegen (NS)
      

Toen in de vijftiger jaren van de vorige eeuw nog veel binnenlandse goederentreinen reden en in elke goederentrein achteraan een goederentreinbagagewagen (Dg) met conducteur liep, vereiste dit een groot aantal Dg's. Na de 2e wereldoorlog was een groot deel van de bestaande Dg's sterk verouderd, te groot of voorzien van onvoldoende inrichting. In 1954 besloot NS een groot aantal nieuwe stalen Dg's te laten bouwen. Op de onderstellen van buiten dienst gestelde ex HSM-gesloten wagens bouwde de Noord-Nederlandse Machinefabriek te Winschoten vanaf 1954 tot en met 1958 280 nieuwe wagenbakken. De Wagenwerkplaats te Amersfoort richtte de wagens in en stelde ze in dienst.
Serie 2421 - 2700
Omdat de serie uitsluitend bedoeld was om in goederentreinen te rijden, werden zij, in de na de oorlog voor alle goederenwagens aanvaarde kleur, bruin geschilderd.

De Dg is enige tijd in bruinleen gegeven aan de Stichting De Locomotor, die de wagen een aantal jaren in Amersfoort heeft gestald. Daar staat de wagen nog.

Op 27 Juli 2020 is de bruikleenovereenkomst beeindigd en is de wagen op transport terug gegaan naar het depot van het museum te Blerick.

Links

Data beheerd door:
Thom Geerdink, email: Thom.Geerdink(a)ziggo.nl
Vervang (a) door @, dit is een antispam maatregel.