Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik (SHM)

Oprichting 1969
Spoorwijdte     1435 mm
Lengte traject 21 Km
Homepage Homepage van SHM (externe link)
  Dienstregeling van SHM (externe link)
Externe links

De SHM in foto's op STOOMTRAMonline

Adressen Van Dedemstraat 8
1624 NN Hoorn
Telefoon 0229 214862
E-mail info@museumstoomtram.nl

De Stoomtram als museum . . .

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is het officieel geregistreerde Museum, dat de geschiedenis van de stoomtram in Nederland en de rol, die het plattelandsrailvervoer in de ontwikkeling van ons land tussen 1879 en 1966 heeft gespeeld, belicht.


De Museumstoomtram verwerft, restaureert en beheert daartoe een collectie, die in haar geheel dit beeld vertegenwoordigt.


Deze collectie, met authentiek Nederlands stoomtrammaterieel, de lokaalspoorlijn Hoorn-Medemblik met de gebouwen, seininrichtingen, voorwerpen en documentatiemateriaal, vormt de basis voor een historisch verantwoorde en toeristisch attractieve presentatie. In de presentatie wordt het tijdsbeeld anno 1926 als leidraad gebruikt.


Om dit beeld uit te dragen besteedt het Museum heel veel aandacht aan goederenvervoer, postvervoer en de aankleding van de stationsgebouwen langs de lijn. Tijdens verschillende evenementen, waaronder Vakantieattractief, kunt u een rit beleven in de authentieke historische Nederlandse stoomtramrijtuigen. U ziet onderweg reizigers in klederdracht, de postconducteur laat u in zijn postbagagewagen zien hoe hij tijdens de rit de post sorteert en stempelt en op de stations zijn handarbeiders aanwezig die de goederen verwerken die net met de tram zijn aangekomen. De stationschef bedient de seinen op de stations en zij geven met fluit en spiegelei het sein dat de tram mag vertrekken. Alles om u te laten zien hoe men reisde in de tijd dat uw (over)grootouders jong waren!Twinned with The Bluebell Railway Preservation Society

   De Museumstoomtram Hoorn - Medemblik is een zusterorganisatie van de Bluebell Railway Preservation Society. Op 20 mei 2002 vond de officiele 'Twinning' plaats, sinds dat jaar wisselen de Museumstoomtram en de Bluebell regelmatig materieel uit. Zo zijn loc 18 'Leeghwater' en loc 7742 'Bello' al eens naar Engeland afgereisd en bezocht loc 672 'Fenchurch' Nederland. Naast het uitwisselen van materieel wordt er ook samengewerkt op het gebied van kennis, met name technische kennis voor de restauratie van locomotieven en rijtuigen.
     Kijk ook eens op eens op de http://www.bluebellrailway.co.uk

Data beheerd door:
W. Adriaanse, email: w_adriaanse(a)zonnet.nl
Vervang (a) door @, dit is een antispam maatregel.