Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Spoorkraan 954 - Handdraaikraan van het Decauville Spoorweg Museum - DSM

FabrikantOnb.
TypeHanddraaikraan
Bouwjaar1850 - 1880 (ca.)
Spoorwijdte1700 mm
StandplaatsM.E.C., Dronten
Bedrijfswaardigja
Asindeling2
Oorspr.eigenaarsBaggermij. Schoonboom & v.d Gevel, Oegstgeest / Scheepswerf, Warmond
      

FABRIKAAT


Vooralsnog onbekend. Deze unieke spoorkraan op 1700 mm spoor is waarschijnlijk een engels product. De framebalken zijn gemaakt bij de bekende engelse gieterij Dudley. Dat de kraan zeer oud is wordt duidelijk als men de platen bekijkt van de gewichtsbak achterop. Deze zijn niet van plaatijzer/-staal gemaakt maar nog uit gietijzer gegoten. We schatten daarom dat deze kraan gebouwd is tussen 1850 en 1880


TYPE


Handdraaikraan


GESCHIEDENIS


De vorige bezitter, eigenaar van een kleine werf te Warmond die de kraan gebruikte om bootjes uit het water te hijsen vertelde ons dat de kraan oorspronkelijk bij een baggermaatschappij gebruikt werd om de stalen emmers aan boord van baggerschepen te hijsen. Op oude fotos van het graven van het Noordzeekanaal te IJmuiden (rond 1880) staan ook dergelijke kranen afgebeeld.


HUIDIGE STAAT / TOEKOMST / MUSEALE STATUS


De kraan is eenvoudig opgeknapt en geschilderd waarna ze geconserveerd is in lijnolie.

Ze staat nu buiten opgesteld op het museumdepot in het noordelijke gedeelte van het park.

Helaas is het frame van de kraan in slechte conditie. Een restauratie van het frame wordt overwogen maar een probleem wordt het vinden van geschikte, oude profielen. Voorzover ons bekend is deze kraan de enige in zijn soort in Nederland. Als iemand ons meer kan vertellen over dit soort kranen of weet of er elders nog zo'n soort kraan bewaard is dan horen wij dat graag.

Data beheerd door:
Arnoud Bongaards, email: decauville_nl(a)yahoo.com
Vervang (a) door @, dit is een antispam maatregel.