Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Andere 617 - Moddermakerswagen van het Decauville Spoorweg Museum - DSM

A.J.Bongaards/DSM

FabrikantArthur Koppel (D) ?
TypeWagen voor melasse of massecuite, voor suikerfabricage
Bouwjaar1900 (ca.)
Spoorwijdte450 mm
Standplaatsbruikleen aan Utrechts Landschap Steenfabriek Boscherwaarden
Bedrijfswaardignee
Asindeling2
Oorspr.eigenaarsSuikerfabriek (?) / Steenfabriek
      

ARTHUR KOPPEL


Of dit wagentje door A.Koppel gebouwd is is niet zeker. In een catalogus van Arthur Koppel van ca. 1905 komt echter een dergelijk wagentje voor. In de beschrijving staat dat de lorrie gebruikt wordt voor het vervoer van "massecuite", een (vloeibaar) product van het raffineren van suiker.


GESCHIEDENIS


De wagen zou op de steenfabriek "Het Hoendernest" in gebruik zijn geweest als "modermakerswagen". Een moddermaker was iemand die de (natte, vloeibare) klei voorbewerkte door er bijvoorbeeld in te stampen of overheen te lopen, ook om er bijvoorbeeld steentjes uit te halen....


Toen wij de wagen aantroffen was ze in gebruik als schapenvoederbak. In ruil voor een vervangende, door ons gemaakte voederbak mochten we de wagen meenemen.


HUIDIGE STAAT / TOEKOMSTPLANNEN / MUSEALE STATUS


Het wagentje is in een zeer slechte staat en restauratie zou op nieuwbouw uitkomen. Toch is de wagen vanwege de zeldzaamheid van het stuk een aanwinst voor de lorriecollectie. Omdat restauratie van het wagentje zinloos lijkt en de huidige authentieke staat slechts zou vernielen is besloten is de wagen daarom te laten in de desolate toestand waarin ze is gevonden.

Data beheerd door:
Arnoud Bongaards, email: decauville_nl(a)yahoo.com
Vervang (a) door @, dit is een antispam maatregel.